Незважаючи на велику різноманітність м'яса, яку ми бачимо в продуктових магазинах, для більшості сімей основу раціону становить курка. Це можна пояснити тим, що м'ясо курки є високоякісним джерелом вітамінів, білків, мінералів і амінокислот, що легко засвоюються. Дослідження, які робили вчені, показали, що куряче м'ясо може забезпечити баланс білка в організмі. Також відомо, що куряче м'ясо за кількістю вмісту білка в ньому набагато перевершує свинину і яловичину. М'ясо курки, це висококалорійний та дієтичний продукт, який містить невелику кількість жиру, але має високу кількість протеїну.

Курине м'ясо не має яскраво вираженого смаку. Тому його смакові якості залежатимуть від маринаду в якому ви його маринуватимете. Перш ніж замаринувати м'ясо, подумайте який смак ви хотіли б отримати. Куряче м'ясо має ще одну особливість, час маринування ніяк не вплине на смак який буде у м'яса, ви можете маринувати курку 4 години або 24 години, але смак м'яса залежатиме тільки від маринаду.


Маринад для курки з соєвим соусом

Маринад із соєвим соусом один із найпопулярніших маринадів у світі. Соєвий соус перетворює сухе м'ясо, яке не має вираженого аромату та смаку на найніжніше м'ясо, з приємним смаком.

<даний>

Інгредієнти:

  • Часник – 2 головки
  • Мед натуральний – 1 ст. ложка
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Майонез – 100 мл.
  • Спеції: паприка або суміш для курки – на смак
  • Сіль за смаком
  • Томатний соус – 3 ст. ложки

Приготування:

У миску налийте соєвий соус. Зубчики часнику потрібно очистити і пропустити через прес, додаючи в ємність із соєвим соусом. Додайте майонез та перемішайте. Потім додайте спеції за смаком. Для додання кольору додаємо томатний соус, можете використовувати як зроблений вдома, так і магазинний (замість соусу можна використовувати кетчуп або томатну пасту). Перемішуємо все до однорідності та додаємо мед, він додасть солодкі нотки та легкий медовий аромат. Перемішайте ще раз і скуштуйте на смак. Колір маринаду вийде темно-жовтогарячого кольору, якщо ви хочете зробити його більш насиченим, то додайте сушеної солодкої паприки і перемішайте.

Підготуйте курку для маринування. Промийте її і витріть насухо. Складіть курку в ємність і залийте маринадом, перемішайте курку, щоб вона повністю покрилася маринадом. Накрийте кришкою або затягніть харчовою плівкою. Поставте у холодильник на 3-4 години. Після нагрійте духову шафу до 180°С. Розподіліть курку по всьому деку і запікайте близько години, контролюючи, щоб вона не згоріла.


Маринад для курки в духовці та на грилі

Приготуємо один з легких, швидких та смачних маринадів для курки в духовці та на грилі

Інгредієнти:

  • Майонез – 100 гр
  • Часник – 4-5 середніх зубчиків
  • Гірчиця (не дуже гостра) – 40 гр
  • Карі, куркума – по 0,5 ч.л
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

Очищений часник пропустити через прес або потерти на тертці додати до ємності. Майонез, часник та гірчицю перемішуємо до однорідності, додати спеції, сіль та перець за смаком. Перемішати, щоб все стало однорідною консистенції. Вимиту та підсушену курку обмазати маринадом. Накрити кришкою або обтягнути плівкою і залишити маринуватися на 2-3 години.

Запікаємо при температурі 180°С близько 1 години, перевіряючи готовність.


Маринад для шашлику з курки

Розглянемо найпростіший рецепт маринаду для приготування курячого шашлику на вугіллі.

Інгредієнти:

  • Курячі гомілки – 2 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Аджика гостра – 2 ст. л.
  • Вода – 100 мл.
  • Чорний перець – 2 ч. л.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Зростання. Олія – 2 ст. лож.
  • Лимон – 0, 5 шт.
  • Сіль – 2 ч. л.

Приготування:

Курячі гомілки промиваємо, просушуємо і викладаємо в ємність. Цибулю нарізаємо півкільцями, мені його руками так, щоб він пустив сік. Посипаємо цибулею курку. Посипаємо курку сіллю, перцем, паприкою і рясно поливаємо олією. В окремій ємності змішуємо аджику з водою та лимонним соком, перемішуємо. Поливаємо маринадом гомілки і перемішуємо, накриваємо кришкою або обтягуємо плівкою і залишаємо маринуватися щонайменше на 2 години.

Нанизуємо на шампур і готуємо на вугіллі близько 30 хвилин, перевіряючи готовність роблячи невеликі надрізи на м'ясі.


Маринад для копчення курки

Класичний, простий рецепт для копчення курки.

Інгредієнти:

На одну курку нам знадобиться:

  • Очищена вода – 1 літр
  • Сіль – 1, 5-2 ст.л
  • Цукор – 0, 5-1 ч.л
  • Лавровий лист (середнього розміру) –2шт
  • Гвоздика – 2шт
  • Запашний перець горошком – 4 шт.
  • Часник – 3, 4 середні зубчики
  • Ялівцеві ягоди (за бажанням)– 2шт
  • Чебрець, чебрець – за смаком.

Приготування:

Чисту воду виливаємо в каструлю, додаємо сіль, цукор і ставимо на середній вогонь. Доводимо до кипіння. Очищений часник розрізаємо вздовж на 4 частини. У киплячу воду додаємо спеції: лавровий лист, перець запашний, гвоздику, часник, чебрець, чебрець, ялівцеві ягоди (за бажанням). Перемішуємо. Каструлю накриваємо кришкою і зменшуємо вогонь, зробивши його менше середнього. Кип'ятимо воду зі спеціями хвилин 5-7. Після цього знімаємо розсіл з вогню та остуджуємо його до стану кімнатної температури.

Курицю промити холодною водою і покласти в глибоку ємність і залити маринадом. Помістити під прес таким чином, щоб тушка була повністю покрита маринадом. Заготівлю відправляємо у холодильник на 1, 5-3 дні.

Через необхідний час дістати курку і промокнути рушником сухо. Після чого курку можна відправляти до коптильні.


Маринад для філе курки

Легкий та швидкий маринад для соковитого філе курки.

Інгредієнти

  • Куриня грудка – 2шт
  • Імбір – 1 ч.л
  • Часник – 2 зубчики
  • Сметана – 2ст.л
  • Паста томатна – 5 ст.л
  • Лімонна цедра – 1 ч.л
  • Мед – 1 ч.л
  • Соєвий соус – 2 ст.л
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Куркума – 1 ч.л
  • Солодка паприка 1ч.л

Приготування:

Курячі грудки кімнатної температури промити і обсушити паперовими рушниками. Викласти у ємність для запікання. До курячого філе додаємо сметану та томатну пасту, натираємо на тертці часник, імбир та цедру лимона. Додаємо спеції: паприку та куркуму, а також свіжозмелений чорний перець за смаком та сіль. Для кисло-солодкого смаку додаємо рідкий мед. Перемішати.

Залишаємо маринуватися на 20-30 хвилин. Потім накриваємо ємність фольгою або кришкою і відправляємо в духовку розігріту до 200 °С. Перші 20 хвилин випікаємо під кришкою, а потім відкриваємо та запікаємо до золотистої скоринки.


Маринад для курки на мангалі та грилі

З цим маринадом ваше м'ясо буде соковитим, ніжним і з хрусткою скоринкою.

Інгредієнти:

  • Курине м'ясо – 1, 5-2 кг (будь-яке)
  • Соєвий соус – 2 ст.л
  • Рослинна олія – 2 ст.л
  • Приправа для шашлику або курки – 1 ст.л
  • Гірчиця – по 1 ст.л
  • Часник – 5 зубчиків
  • Майонез – 3 ст. ложки
  • Чорний мелений перець – 1 год. л
  • Сіль – 1 год. л

Приготування:

Маємо курку і висушуємо паперовими рушниками. Натираємо сіллю з усіх боків і даємо просолити 30 хвилин.

В окремій ємності змішуємо гірчицю, майонез, соєвий соус, олію, приправи, чорний перець, давлений або потертий часник. Усі перемішуємо до однорідної маси. Додаємо в курку маринад і добре перемішуємо, накриваємо плівкою або кришкою і відправляємо в холодильник щонайменше на 2-3 години (для насиченості можна потримати довше).

Викладаємо курку на ґрати та обсмажуємо з кожного боку по 3-4 хвилини близько 30-40 хвилин.


Маринад для курки з медом

Інгредієнти:

  • Куриця - 1 шт.
  • Часник - до смаку
  • Мед - 3 ст.л.
  • Спеції які більше подобаються вам у поєднанні з куркою
  • Сіль, перець – на смак

Приготування:

Курицю промити і витерти насухо. В окремій ємності змішуємо мед, часник пропущений через прес, спеції, а також до смаку додаємо перець і сіль. Перемішуємо все та змащуємо курку. Залишаємо на 20 хвилин. Попередньо розігріваємо духовку до 200 °С. Кладемо курку на форму на її дно наливаємо трохи води, щоб не підгоряло і ставимо випікатися при 200 градусах. Після 30 хвилин запікання полити соусом, який утворився на дні і запікати ще 30 хвилин.


Швидкий маринад для курки:

Інгредієнти:

  • Вершкове масло — 50 Гр
  • Лимон(цедра) — 1 Шт
  • Тім'ян та кріп — За смаком
  • Сіль – За смаком
  • Перець — За смаком

Приготування:

Розтопити вершкове масло|мастило| і влити в глибоку ємність. Додайте цедру 1 лимона та 2-3 ч.л лимонного соку, сіль, перець, спеції, зелень. Добре перемішайте. З'єднайте маринад з куркою, і добре перемішайте, щоб вся курка була в соусі. Залишіть на 25-30 хвилин.

Розігрійте сковороду та обсмажте м'ясо на великому вогні до золотистої скоринки з двох боків. Потім викладіть у лист і відправте в духовку попередньо нагріту до 200°С, запікати 20-25 хвилин до готовності.


Маринад для курки з майонезом

  • Аджика(за бажанням можна гостру) –1, 5 ст.л
  • Майонез – 2 ст.л
  • Соєвий соус - 5 ст.л<
  • Чорний мелений перець – ½ ч.л
  • Коріандр – 1ч.л
  • Куриця (ніжки, стегна або філе за бажанням) – 1кг

Приготування:

Промийте курку і покладіть її в глибоку миску. До курки додайте соєвий соус, перемішайте і дайте постояти 5 хвилин. Додайте аджику, майонез і добре перемішайте. Додайте спеції та знову перемішайте. Викладіть на лист і запікайте при 180°С до готовності.


Маринад для курки з гірчицею:

Куриця в пікантному та ніжному гірчичному маринаді виходить дуже апетитною та смачною, з рум'яною скоринкою.

Інгредієнти:

  • Куриця (будь-які частини) - 1 кг
  • Гірчиця – 4 ст. л.
  • Суміш перців - 1 ч. л.
  • Сіль - до смаку.
  • Рослинна олія - ​​2 ст. л

Приготування:

Курицю промити та висушити. Покласти її в глибоку миску і додати до курки олію, сіль, суміш перців і гірчицю. Ретельно перемішати і залишити на 30-40 хвилин (можна більше). Покласти курку на лист і зверху вилити залишки маринаду. Поставити випікатися в розігріту до 200°С духовку і випікати приблизно 40-50 хвилин до готовності.


Апельсиновий маринад для курки

Поєднання м'яса курки з цитрусовими є одним із найвдаліших і найулюбленіших багатьма. Курка виходить дуже соковитою, м'якою та ароматною.

Інгредієнти:

  • Куриця(будь-які частини) – 1200 г
  • Оливкова олія – 3 ст.л
  • Часник – 2 зубчики
  • Сіль – на смак
  • Апельсини – 3 шт.
  • Перець чорний мелений – на смак

Приготування

М'ясо ретельно промиваємо та складаємо у глибоку ємність. З апельсина натираємо цедру, потім видавлюємо сік. Виливаємо і змішуємо все в окремій ємності, додаємо туди дрібно посічений або потертий часник, сіль, перець та оливкову олію. Добре перемішуємо. Викладаємо курку в миску з маринадом і добре перемішуємо. Замотуємо харчовою плівкою або накриваємо кришкою і забираємо в холодильник на 3-4 години.

Курицю викласти у форму і зверху вилити маринад, що залишився.

Запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 60 хвилин.


Класичний маринад для курки:

Інгредієнти:

  • Куриця(будь-які частини) – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста (середнього розміру) – 5шт
  • Оцет– 3 ст.л
  • Сіль – на смак
  • Чорний перець – на смак

Приготування

Добре промийте курку і покладіть у глибоку ємність. Наріжте цибулю півкільцями та додайте до курки, перемішайте. Потім поперчіть і посоліть, перемішайте, щоб цибуля дала трохи соку і додавайте оцет. Добре перемішавши накрийте кришкою або плівкою. Поставте в холодильник на 2:00. Можна смажити як на мангалі, так і на сковороді.

Бажаємо, щоб курочка в маринаді вийшла найсмачнішою та найніжнішою! Приємного апетиту!